Penapisan Fitokimia Ekstrak Etanol Daun Kirinyuh Hasil Metode Ekstraksi Refluks dan Maserasi
DOI:
https://doi.org/10.29313/jrf.v4i2.4972Keywords:
Daun Kirinyuh, Penapisan Fitokimia, Refluks, Maserasi.Abstract
Abstract. Kirinyuh (Chromolaena odorata L.) is also called weed, is a perennial shrub from the aster group with straight, brittle stems and many branches. Traditionally, kirinyuh leaves are used as a wound healing medicine, mouthwash for sore throats, cough suppressants, antimalarials, headaches, antidiarrheals, astringents, antispasmodics, antihypertensives, anti-inflammatory, diuretics, and have antiprotozoal effects. Kirinyuh leaves have an identity compound, namely the quercetin compound which is resistant to heat from flavonoid derivatives that can inhibit bacterial growth. This study aims to identify the content of compounds found in the simplex and ethanol extract of kirinyuh leaves and to determine the results of the comparison of the content of compounds found in the extracts from the reflux and maceration extraction methods. The results of phytochemical screening of simplex and ethanol extracts of kirinyuh leaves from the reflux and maceration extraction methods gave the same results indicating the presence of alkaloids, polyphenols, flavonoids, saponins, anthraquinones, tannins, and steroids.
References
Pasaribu, S. (2019). Formulasi Pasta Gigi Dari Ekstrak Etanol Daun Kirinyuh (Chromolaena odorata) Sebagai Antibakteri Streptococcus Mutans. In Proposal Skripsi.
Vital, P. G., & Rivera, W. L. (2009). Antimicrobial activity and cytotoxicity of Chromolaena odorata (L. f.) King and Robinson and Uncaria perrottetii (A. Rich) Merr. extracts. Journal of Medicinal Plants Research, 3(7).
Nurhajanah, M., Agussalim, L., Iman, S. Z., & Hajiriah, T. L. (2020). Analisis Kandungan Antiseptik Daun Kopasanda (Choromolaena odorata) sebagai Dasar Pembuatan Gel pada Luka. Bioscientist: Jurnal Ilmiah Biologi, 8(2). https://doi.org/10.33394/bjib.v8i2.2886
Putry, B. O., Harfiani, E., & Tjang, Y. S. (2021). Systematic review: efektivitas ekstrak daun kirinyuh (Chromolaena Odorata L.) terhadap penyembuhan luka studi in vivo dan in vitro. Seminar Nasional Riset Kedokteran, 2(1).
Sudarwati, T. P. L., & Fernanda, M. A. H. F. (2019). Aplikasi Pemanfaatan Daun Pepaya (Carica Pepaya) Sebagai Biolarvasida Terhadap Larva Aedes aegypti. In Экономика Региона.
Fauziyah, R., Widyasanti, A., & Rosalinda, S. (2022). Perbedaan Metode Ekstraksi terhadap Kadar Sisa Pelarut dan Rendemen Total Ekstrak Bunga Telang (Clitoria ternatea L.). Kimia Padjadjaran, 1.
Handoyo, D. L. Y. (2020). Pengaruh Lama Waktu Maserasi (Perendaman) Terhadap Kekentalan Ekstrak Daun Sirih (Piper Betle). Jurnal Farmasi Tinctura, 2(1).
Azhari, A., Mutia, N., & Ishak, I. (2020). Proses Ekstraksi Minyak Dari Biji Pepaya (Carica Papaya) Dengan Menggunakan Pelarut n-Heksana. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 9(1). https://doi.org/10.29103/jtku.v9i1.3073.
Susanty, S., & Bachmid, F. (2016). Perbandingan Metode Ekstraksi Maserasi Dan Refluks Terhadap Kadar Fenolik Dari Ekstrak Tongkol Jagung (Zea mays L.). Jurnal Konversi, 5(2). https://doi.org/10.24853/konversi.5.2.87-92.
Klau, M. H. C., & Hesturini, R. J. (2021). Pengaruh Pemberian Ekstrak Etanol Daun Dandang Gendis (Clinacanthus nutans (Burm F) Lindau) Terhadap Daya Analgetik Dan Gambaran Makroskopis Lambung Mencit. Jurnal Farmasi & Sains Indonesia, 4(1). https://doi.org/10.52216/jfsi.v4i1.59.
Depkes, RI. (2000). Parameter Standar Umum Ekstrak Tumbuhan Obat Cetakan Pertama. Jakarta: Depkes RI.
Salamah, N., Rozak, M., & Al Abror, M. (2017). Pengaruh metode penyarian terhadap kadar alkaloid total daun jembirit (Tabernaemontana sphaerocarpa. BL) dengan metode spektrofotometri visibel. Pharmaciana, 7(1).
Wendersteyt, N. V., Wewengkang, D. S., & Abdullah, S. S. (2021). Uji Aktivitas Antimikroba Dari Ekstrak Dan Fraksi Ascidian Herdmania momus Dari Perairan Pulau Bangka Likupang Terhadap Pertumbuhan Mikroba Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium Dan Candida albicans. PHARMACON, 10(1). https://doi.org/10.35799/pha.10.2021.32758
Yunita, E., & Khodijah, Z. (2020). Pengaruh Konsentrasi Pelarut Etanol saat Maserasi terhadap Kadar Kuersetin Ekstrak Daun Asam Jawa (Tamarindus indica L.) secara Spektrofotometri UV-Vis. PHARMACY: Jurnal Farmasi Indonesia (Pharmaceutical Journal of Indonesia), 17(2). https://doi.org/10.30595/pharmacy.v17i2.6841.
Kemenkes RI. (2017). Farmakope Herbal Indonesia Edisi II. Jakarta: Kemenkes RI.
Putri, D. M., & Lubis, S. S. (2020). Skrining fitokimia ekstrak etil asetat daun kelayu (Erioglossum rubiginosum (Roxb.) Blum). Jurnal Amina, 2(3).
Wijaya, I. N., Wirawan, I. G. W., & Adiartayasa, W. (2018). Uji Efektifitas Beberapa Konsentrasi Ekstrak Daun Kirinyuh (Chromolaena odorata L.) terhadap Perkembangan Ulat Krop Kubis (Crocidolomia pavonana F.). Jurnal Agrotop, 8(1).
Supriatna, D., Mulyani, Y., Rostini, I., & Agung, M. U. K. (2019). Aktivitas antioksidan, kadar total flavonoid dan fenol ekstrak metanol kulit batang mangrove berdasarkan stadia pertumbuhannya. Jurnal Perikanan Dan Kelautan, 10(2).
Qaderi, M. M., Martel, A. B., & Strugnell, C. A. (2023). Environmental Factors Regulate Plant Secondary Metabolites. In Plants (Vol. 12, Issue 3). https://doi.org/10.3390/plants12030447
Katuuk, R. H. H., Wanget, S. A., & Tumewu, P. (2019). Pengaruh perbedaan ketinggian tempat terhadap kandungan metabolit sekunder pada gulma babadotan (Ageratum conyzoides L.). Jurnal COCOS, 1(4).
Zahki, M. (2023). Efektifitas Antibakteri Senyawa Metabolit Sekunder Pada Beberapa Tanaman Obat Terhadap Pertumbuhan Bakteri Staphylococcus aureus. Usadha, 2(2). https://doi.org/10.36733/usadha.v2i2.5927.
Anggraini, W., Nisa, S. C., DA, R. R., & ZA, B. M. (2019). Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol 96% Buah Blewah (Cucumis melo L. var. cantalupensis) terhadap pertumbuhan bakteri Escherichia coli. Pharmaceutical Journal of Indonesia, 5(1).